Vi har som mål å legge til rette for villaksen.

En del av vår historie og kultur

Flere tusen år gamle helleristninger fra steinalderen viser at våre forfedre har fanget og spist laks. I dag fisker over hundre tusen laksefiskere etter laks i en av våre 400 små og store lakseelver.

Mindre villaks enn tidligere

Norges lakseelver utgjør noen av verdens aller viktigste oppvekst- og gyteområder for den atlantiske villaksen. De menneske skapte farene du kan lære om på senteret vårt, gjør at det nå er mindre villaks enn tidligere.

Hva gjøres for å redde villaksen?

Det er mange organisasjoner som kjemper for å få villaksen opp og frem.I flere elver har lakseparasitten gyro blitt fjernet ved å behandle elva med plantegiften rotenon. Myndigheter og oppdrettsnæringen jobber også for bedre metoder og at færre oppdrettslaks skal rømme fra laksemerdene.

Nasjonal interesse

Det er mange som er opptatt av å ta vare på villaksen både i Norge og andre land. Her hjemme er «Norges Jeger og Fiskeforbund», «Norske Lakseelver» og «Norges Naturvernforbund» tre store organisasjoner som representerer fiskerne, elveeierne og naturen vår.

Kontinuerlig innsats

Direktoratet for naturforvaltning og alle fiskeforvalterne i kommunene jobber hardt for at vi fortsatt skal ha villaks i våre lakeelver. Lakseforskere følger nøye med og studerer hvordan villaksen har det.

Hva kan du gjøre?

Alle kan være med å passe på villaksen. Er det nok villaks i elvene, kan alle fiske noen laks hvert år. I mange elver er det reduserte priser på fiskekort for barn og ungdom. Pengene fra fiskekortsalget blir blant annet brukt til å ta vare på villaksen.

Livet i elva

Arter i Lygna
Eddi Tjomsaas

ØRRET

Sjøørreten er i utgangspunktet en europeisk art. Bestandene består av en blanding av stasjonære og sjøvandrende individ, hvor den sjøvandrende andelen varierer fra vassdrag til

Les mer »
Arter i Lygna
Eddi Tjomsaas

ÅL

Ålen har en unik livshistorie. Den forplanter seg sannsynligvis i Sargassohavet, mens yngelen driver mer eller mindre passivt til europeiske farvann hvor de vokser opp

Les mer »
Arter i Lygna
Eddi Tjomsaas

VILLAKS

Den atlantiske laksen består av et stort antall bestander som er knyttet til vassdrag med utløp til det nordlige Atlanterhavet. Norge er i dag ett

Les mer »
Arter i Lygna
Eddi Tjomsaas

FOSSEKALLEN

Norges nasjonalfugl Fossekallen hekker i Kvåsfossen hvert år. Den har faste steder hvor den bygger reir. Denne spesielle fuglen skal få større plass hos oss

Les mer »

Villaksen Salomon er vår maskot -leken og eventyrlysten!

Morsomt og lærerikt for hele familien

Forfatteren André Vaaler, kunstneren Oscar Jansen og Professor Audun Rikardsen har laget en fabelaktig historie om villaksen Salomons oppvekst i elva, turen ut i nord-Atlanteren og returen til Storsteinen hjemme i elva der han ble født.

Fakta og fantasi

På grunnlag av forskning og fakta har de skapt boka om «Villaksen Salomon -og den store reisen»  som snakker både til barn og voksne. Den får du selvfølgelig kjøpt oppe i butikken vår.

Utstilling

Vi har laget en utstilling basert på boka som du se i tunnelen på vei ned til kulpen under senteret vårt. Alle faktaskiltene er oversatt til engelsk og tysk for våre utenlandske besøkende.

Tunnelene under senteret er fuktige, kalde og spennende

Varme klær er påkrevd. Om du ønsker, så kan våre dyktige guider ta deg gjennom hele senteret. Du ender opp i kafeen på toppen, hvor du kan varme deg på noe godt.

Tunnelåpningen der laksen kommer inn i trappa. Du kan se fossen buldre rett utenfor.
Utstillingen om Salomon i en av tunnelene under senteret.

Sjekk vinduet inn i elva!

Her er en liten videosnutt fra begynnelsen av desember 2018. 

Oppe i senteret kan du handle, leke, spise eller bare slappe av

Arrangementer og kafé

Gjennom året lager vi marked, konferanser, utstillinger og mye annet. Vi serverer enkle retter og selfølgelig kaffe og vafler.

Gode plasser å være

De gigantiske vinduene med utsikt over elvestrykene inviterer til å slappe av. Eller du kan gå ut på «Planken», -en plattform som henger over elva. Hvis du tør!

Kart_Kvaas

Oversikt over området

Kvåsfossen Sørnorsk Laksesenter – kart

Et forenklet kart hvordan senteret ligger i forhold til veien og elva. Det mørkeblå feltet med striper viser laksetrappa som ligger inne i fjellet. Du kommer ned i tunnelen med heis eller trapp fra resepsjonen.

Laksene (og ørret og ål) kommer inn nedenfor fossen og svømmer opp til vinduet i elva for å vise seg frem for deg.

Etterpå svømmer de videre opp trappa og inn i elva igjen, for å finne gode gyteplasser lenger opp i Lygna.

Turmuligheter

Kvåsfossen ligger i virkelig naturskjønne omgivelser og vi arbeider med å legge til rette for fine turer i området.

Et litt kommer et nytt løypekart, så du får oversikt over tur- og aktivitetsmulighetene rundt senteret vårt. 

De fleste av våre gjester tar turen (200 m) opp til brua over fossen, hvor man kan se rett ned i de frådende vannmassene. Ved høy vannføring får du da også en deilig dusj : )